Nemme boller/boller til pålæg :


300 gr hvedemel(evt kan de ca 30-40gr være af en "grovere slags
5 gr gær
3 dl vand
½ tsk sukker
½ tsk.salt
Gæren opløses i 3 dl kold vand
melet røres i blandingen
Dækkes med plastikfolie og sættes i køleskabet mindst 7 timer
Man tager så en spiseske og sætter 6-7 "klatter" på en bageplade ( skal der laves "madboller" så 4-5 "klatter"
Ovnen tændes på 225 gr og bagepladen sættes i ovnen
Bollerne er færdige efter 25 min.
Jeg laver dejen om aftenen og om morgen er der uden så meget "arbejde" nybagte boller efter en ½ time ;o)




Fransbrød :


Denne kan bruges som grunddej til div brød !
Man kan udskifte en del af hvedemelet med feks Grahamsmel-Pizzamel- Durummel-osv
Det har lidt med at gøre om man ønsker et lidt "tungere" brød!


500 gr hvedemel
25 gr gær
4 dl vand
½ dl olie
½ tsk.salt
Gæren opløses i 4 dl lunken vand og iblandes olien
melet røres i blandingen
Sættes til hævning i 15 min,derefter formes det til et brød og efterhæver i 45 min
Sættes derefter i en forvarmet ovn ved 220grader i ca. 25 min


Rosinbrød :
Her tilsætter man ca 125 gr rosiner op i gærblandingen før melet
Efter første hævning ruller man dejen ud og drysser en blanding af kanel og sukker over det hele,
dejen skal så bare rulles sammen og formes lidt ( bagetiden er den samme )





Skal det være Italiensk :


1 kg hvedemel
15 gr gær
700 gr vand
1 tsk salt

Gæret smulres ud i melet
salt drysses i melet
vandet tilsættes melet af flere omgange mens det blandes godt
( dejen vil være klæbrig )
Dejen hældes ud på bordet og her skal den æltes godt ( brug en bred dejskraber,min er 7cm x 12 cm )
Hive - trække og klaskes i bordet - det er her vi skal have luft ind i dejen !
Dejen skal så over i en stor skål - den hæver til over dobbelt størrelse!
Vi lader den hæve natten over på køkkenbordet, men mindre tid er også nok ( bare den hæver til dobbelt størrelse)
Dækkes dejen over med "film" stik så et par huller i filmen
Når dejen er hævet færdig,hældes den forsigtig ud af skålen (vi deler gerne dejen forsigtigt til 2 stk )
Nu skal dejen foldes 3-4 gange over hinanden og hæve i 15 min
Ovnen tændes på 250gr med varmluft ( pladen brødet skal være på sættes ind )
Dejen skal igen foldes 3-4 gange og formes lidt aflangt og hæve i 15 min
Bagepladen tages ud og man sprøjter vand ind i den varme ovn med en vandforstøver !
Dejstykkerne lægges på bagepladen og ind i ovnen,vand sprøjtes indover dejen og i ovnen !
Ovnen skal stadig være på 250gr med varmluft efter 10 min skrues ovnen ned på 220gr uden varmluft
bages nu i ca.20-30 min ( brødet er færdigbagt når man banker på undersiden og det lyder hult )